Capital Controls
 Δελτίο Τύπου Αθήνα, 23.07.2015
 
Το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια υψηλό ρυθμό ανάπτυξης (20-25% ετησίως) εν αντιθέσει με το παραδοσιακό εμπόριο το οποίο έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ρυθμοί αυτοί κατεγράφησαν μέσα στην κρίση και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω πορεία τους. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων δημιούργησαν μια κατάσταση που αν συνεχιστεί θα επιφέρει θανάσιμη ζημιά στον κλάδο αυτό.
Τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι :
  1. Αδυναμία εισαγωγών και κατ΄επέκταση αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών στο εσωτερικό και εξωτερικό

  2. Προμηθευτές εξωτερικού δεν δέχονται να παραδώσουν εμπορεύματα παρά μόνο με προπληρωμή η οποία δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί αφού δεν εκτελούνται πληρωμές προς το εξωτερικό. Επιπλέον ούτε ενέγγυες πιστώσεις (LC) μπορούν να εκτελεστούν λόγω των τραπεζών.

  3. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα να εξευρεθούν φορτηγά για την μεταφορά εμπορευμάτων από το εξωτερικό αφού οι οδηγοί αδυνατούν να εφοδιαστούν με καύσιμα.

  4. Το ηλεκτρονικό εμπόριο εισάγει εμπορεύματα και μέρος αυτών πωλείται και στο εξωτερικό αφού από τη φύση του το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι παγκόσμιο.

  5. Οι εργαζόμενοι στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι συνήθως άτομα νέα σε ηλικία και προέρχονται από τις ηλικίες στα οποίες παρατηρείται υψηλή ανεργία. Ως εκ τούτου η κάμψη του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μεγαλώσει την ανεργία εκεί όπου η πολιτεία επιθυμεί την μείωση της. Υπολογίζεται ότι οι απασχολούμενοι στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου ανέρχονται σε 20.000 άμεσα και 15.000 έμμεσα απασχολούμενους. 

  6. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα κινδυνεύουν να κλείσουν και για τον απλό λόγο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν στο εξωτερικό ούτε την φιλοξενία του ηλεκτρονικού καταστήματος, που ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ. Θα μπορούσε η χρήση πιστωτικής κάρτας να λύσει αρκετά τέτοια προβλήματα πληρωμής μικροποσών.

  7. Υπάρχουν έργα στο ΕΣΠΑ τα οποία έχουν τελειώσει και δεν έχουν πληρωθεί λόγω των ταμειακών προβλημάτων των φορέων.

  8. Πολλές επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις σε πελάτες του εξωτερικού και κινδυνεύουν να χάσουν τους πελάτες τους αφού ούτε ταξίδια επιχειρηματικά μπορούν να γίνουν λόγω αφενός των κεφαλαιακών ελέγχων και αφετέρου λόγω της αρνητικής δημοσιότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων.

  9. Οι έλεγχοι κεφαλαίων και η επακόλουθη αδυναμία εκτέλεσης παραγγελιών υπονομεύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να καταβάλλουν μισθούς και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος , τους προμηθευτές τους και γενικά καθίσταται προβληματική η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι κεφαλαίων καθημερινά δημιουργούν ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων προς διεκπεραίωση και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των επιχειρήσεων τότε θα χάσουμε όλες τις δυναμικές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου οι οποίες θα αναζητήσουν επιχειρηματική στέγη σε ασφαλέστερες επιχειρησιακά χώρες.
 
Η ΕΠΑΜ είναι πρόθυμη να συζητήσει και να προτείνει τρόπους απεμπλοκής των ηλεκτρονικών καταστημάτων από τις δυσχέρειες που προκαλούν οι έλεγχοι κεφαλαίων επ΄ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των εργαζομένων.
 
O Πρόεδρος της ΕΠΑΜ & Αντιπρόεδρος της ΕΜΟΤΑ
Γιάννης Κουρνιώτης
 

Newsletter

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα μας στο e-mail σας


toplink